De oorsprong van de website ckv.O.N.D.O.

   

  De eerste computer werd op de markt gebracht en later toen deze betaalbaar werd heb ik er ook één aangeschaft. De computer zoals hieronder te zien is, hij was van Philips en werd geladen via een cassette bandje, de informatie moest je dus via het cassettebandje naar de computer sturen. Als je een programma wilde inladen duurde dat soms wel 10 minuten. Afhankelijk van het programma of spelletje. 

  Daar werd de informatie omgezet in enen en nullen zodat er een bruikbaar programma zicht baar werd op je scherm. Al gauw kwam de opvolger dat was een 20 mb computer met een floppydrive. Eerst een grote slappe flop en daarna eentje in een stevig huisje verpakt. 
    Hier kon je informatie van af halen maar ook er op plaatsen. De hoeveelheid info was zo weinig dat 1 foto tegenwoordig meer byt’s bevat als het floppy toen aan ruimte had. In het begin moest je alles met Basic en later GW-Basic en Q-Basic programmeren.
  Dat was allemaal handwerk en je moest wel verstand hebben van programmeren. Het had wel iets, want alles wat je zag op het beeldscherm had je zelf gemaakt. Het internet deed zijn intrede en toen ging alles in een stroomversnelling.
  Toen kwamen de eerste programma’s in de handel en kon je diverse handelingen via zo’n programma laten verrichten. Dat was rond 1996 toen ook de eerste website van ckv.ONDO op het internet zichtbaar werd.
  We waren de eerste vereniging in het Westland met een eigen website. Helaas hadden weinig leden van de vereniging toen internet. Het bezoekers aantal was dan ook heel laag soms 3 of 4 bezoekers per dag. En vroeg ik me zelf af, waar ben ik mee bezig.
  Maar langzaam aan nam het gebruik van internet toe in veel huishoudens  en daardoor ook het bezoekersaantal. Er zat de eerste jaren best veel werk in om het een beetje netjes in beeld te krijgen en je had er veel fantasie bij nodig.
  Zie hier de website van ckv.ONDO, deze werd begin 1998 geplaatst op het internet, als je deze site tegenwoordig op het scherm ziet past het niet meer. De resolutie is veranderd en bredere beeldschermen, toen was het 800 pixels, maar tegenwoordig soms wel 1900 x 1200 pixels. Alles veranderd in de loop van de tijd. En de meeste kijken nu op de telefoon naar de site.    

   
  Voor die tijd was het uniek maar in deze tijd stelt het zoals je ziet niets meer voor.
  De computers werden steeds sneller en groter en de website ging er steeds beter uitzien. De scanner deed zijn intrede en zo kon foto's inscannen en toch plaatsen.
  Ik zal hieronder een fotoreportage zetten waar de foto's van zijn in gescand, de kwaliteit was niet zo best zoals je ziet. Maar toch al een vooruitgang. 
  Toen speelde Oranje dat was in  het jaar 2000 en werd er tijdens het NST in de tent achter de handbal een feestje gebouwd. Het bewegende korfbal plaatje wat je hieronder ziet heb ik zelf gemaakt 1 van de vele. Dat was toen best leuk om dat in elkaar te zetten. 

  Ook kreeg ik in die tijd de vraag van verschillen verenigingen of ik ook voor hen een site wilde bouwen. Achteraf had ik ja moeten zeggen en hier mijn werk van moeten maken. Helaas dat kan je niet meer terug draaien dus maar gewoon als hobby doorgegaan. Dat was ook met Excel daar kon je ook macro's in maken, is ook een soort van voor programmeren van handelingen en dat werd ook een verslaving. Op mijn werk hebben ze er nu nog steeds plezier van. Ik heb ook wel eens wat in de ideeën bus gedaan en werd hier voor beloond. Toch een stukje erkenning. Daar geniet je van toch. 
  De cd deed zijn intrede en de programma’s waren vele. De website werd als maar beter en het bezoekersaantal nam toe. 
  De digitale camera werd ook betaalbaar voor het grote publiek en het fotograferen werd een fluitje van een cent, je zette de foto’s via het geheugen stickje over op je computer.
  Jaren lang heb ik toen ook vele foto’s gemaakt voor de vereniging en deze ook geplaats op de website. Ze noemde mij ook wel de hoffotograaf. Wat is er mooier als je beelden van vroeger terug kijkt, neem bijvoorbeeld de teamfoto’s of van NK.Aspiranten, het NST of van feestjes. 
  Even iets heel anders er tussen maar het ONDO-Mein is in het jaar 2000-2001 gebouwd en dat wilde ik je niet onthouden. Ik wil je deze fotoreportage toch laten zien. Het was een hele omschakeling alles weg en weer helemaal op beginnen. Maar we gingen er wel op vooruit, een mooi nieuw clubgebouw, kunstgrasvelden, grasvelden en een fietsenstalling.

  Fotoreportage bouw van het ONDO-Mein.

   

  Een eenvoudige site van het NK. B. Aspiranten 2002
  Het NK B aspiranten in 2002 was ook een apart hoofdstuk waar extra aandacht aan besteed moest worden. En voor deze gebeurtenis weer een bescheiden website voor gebouwd. En wederom mooi weer. (dit zal je meer tegenkomen)

    

   
  Wie herkend zichzelf hier nog.  
        
  Hier wat links naar enkele feestjes
  Hierboven zie je een voorblad van de routebeschrijving met een logo van ckv.ONDO, dit logo had ik eens ontworpen en is een eigen leven gaan lijden. Persoonlijk had ik er graag verandering in aangebracht, want het oude logo was niet meer voor die tijd. Helaas is daar geen notie van genomen. Er waren wel leden van de vereniging die dachten ten slotte dat dit het logo was. Het werd zelfs als logo op de kampioen medaille gedrukt. Maar het  originele logo staat hieronder, ziet er iets anders uit.
     
   De medaille met het logo!
  Zie hier de route beschrijving uit november 2006 In de jaren 90 was er nog geen Tom-Tom, en was het makkelijk als je de juiste route had als je moest rijden naar een sportveld of sporthal. Daar had ik een boekje voor gemaakt met alle routes naar de velden en sporthallen. Super makkelijk ze lagen klaar op de bar en als je er een nodig had kon je hem meenemen. Als ze op raakte vulde ik het wel weer aan. Later was er ook de mogelijkheid als je verstand had van programmeren om deze sportvelden en sportzalen vast in je Tom-Tom te zetten. Super handig. En in deze tijd gaat alles nog simpeler, je tikt het adres in en de route komt in beeld.  

  De route beschrijving inzien.
  2006 was er het  jubileum van 45 jaar ckv.O.N.D.O. ook hier veel aandacht aan besteed. Samen met Petra van der Kruk hebben we een site geplaatst. Petra wilde alle oud leden benaderen en je kon je aanmelden voor deze middag via deze site. En zoals zo vaak als we wat organiseren bij ONDO is het stralend weer, zo ook deze dag. Op deze dag zijn er ook veel foto's gemaakt en natuurlijk zijn deze ook zichtbaar gemaakt op het internet voor de liefhebbers.

  Ga naar de site van deze reunie
   
  Intussen was het bezoekersaantal al fors toegenomen in verhouding met 1997
   
  Er was nog steeds spraken van dat de Topscorer huis aan huis bezorgd werd bij de leden, dat was al van af de eerste dag dat ONDO opgericht is, maar met WP, Word en Lotus of Excel werd het ook mogelijk om teksten wat makkelijker op het de site te plaatsen.

  Zie hier een Topscorer uit 2008
  Velen zagen hier het nut niet van in, in de ALV werd het eerder afgewezen dan dat men stond te juichen, men moest iets tastbaars in de handen hebben om te kunnen lezen. Vernieuwingen gaan soms langzaam. Toch volgehouden met plaatsen op het internet en de volgende stap was het verzenden via de mail.
  Het heeft wel een paar jaar geduurd maar uit eindelijk zag men hier het nut wel van in. Je had geen bezorgers meer nodig, je hoefde het krantje niet meer te drukken en te nieten ook was geen papier meer nodig en de kosten werden terug gedraaid naar nul.
  Er zat wel een maar achter want ik moest om de 2 weken een halve zondagavond zweten om alles netjes in elkaar te zetten zodat het leesbaar was via de mail. Enkele jaren later kwam Adobe en werd het via een PDF bestand aangereikt en kon ik zonder al te veel werk de Topscorer binnen enkele minuten versturen via de mail (dit was een hele vooruitgang) 
  Maar je had ook nog het mailadressenbestand wat je up to date moest houden, elke keer nieuwe adressen invoeren of ze wisselden weer eens van naam, daar werd je niet altijd vrolijk van.  
   
  Zie hier een Topscorer in pdf. format. 
  Ik had toch nog tijd over dus in het najaar zocht ik alle informatie op van het afgelopen jaar, foto’s van kampioenschappen, feestjes, nst en bestanden en alle Topscorer eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Vraag me niet hoeveel tijd ik daar ingestoken heb, maar het was hobby zullen we maar zeggen.
  Deze info plaatste ik dan op een cd welke menu gestuurd was en zo kon je alles terug zien. De voorzitter kreeg dan een CD tijdens de nieuwjaarborrel uitgereikt. Ik heb er van vele jaren in de kast staan en bevatte toch nuttige informatie voor later. Voor het nageslacht zullen we maar denken. Met de tijd kwam er zoveel informatie tot me dat ik het zelfs op een DVD moest plaatsen 
   

  Bekijk de CD van het jaar 2007 van af deze plaats.

  Hier is alle informatie te vinden van dat jaar, en de eerste CD werd aangeboden aan het einde van het jaar aan de voorzitter in dit jaar was dat Ed Rietvelt. Zo is er van elk jaar een CD gemaakt en werden er ook meerdere weggegeven aan personen welke deze graag wilde hebben. 
   
  Ook werd er elk jaar een NST georganiseerd. Ook hiervan bouwde ik een website speciaal voor dit grote gebeuren bij ONDO. De fotoreportages kwamen ook van mijn hand, en dat dat heb ik vele jaren volgehouden. Tot dat er zulke snelle camera’s kwamen daar kon ik niet meer tegenop en namen andere de foto’s en plaatste ik deze.  Met deze camera’s kon je ook mooie actie foto’s maken dat ging met mijn verouderde camera niet zo best meer.

   

   

   Screenshot van de NST site 2007 

   

   

   Screenshot van 1 tegen site 2007 

   
   Screenshot van 1 tegen 1  site 2009  
   
  Hieronder is een screenshot van het jaar 2009 en 2010 te zien en zoals je wel opvalt, gelijk al meer informatie op de voorpagina en een menu structuur aangebracht.

   
   

  Het einde van de vertrouwde   HTML  site, nu na 15 jaar overstappen naar het programma met de naam Joomla, het werkte een stuk makkelijker als je het onder de knie had. Je kon er ook meer mee. Dit programma was echt geen achteruitgang. En dat bleek ook het bezoekers aantal bleef maar toenemen
    
  Hier boven een screenshot zoals de site er van januari 2011 tot juli 2017 uitzag. Deze site is op 22-01-2011 op het internet geplaatst met medewerking van Pieter van der Meer. Zoals je ziet is er nieuw logo zichtbaar, dat werd gelijk met de plaatsing van de nieuwe site gelanceerd.
  Bij de thuiswedstrijd werd in de Westlandhal op 22-01-2011 ook het nieuwe logo onthuld, zie foto.
   
  Ik moest een heel nieuw programma gebruiken en daar wist ik niets van, dus had ik enige uitleg nodig. Toen begon het ombouwen want alle informatie moest overgezet worden naar een nieuw programma. Toevallig was mijn voet geopereerd en moest ik mijn rust houden. Dat kwam goed uit want ik heb er weken aan gewerkt om alles goed in beeld te krijgen maar het resultaat mocht er wezen als ik het zelf zegt. 
  Het voordeel van Joomla was dat ook andere personen in het zelfde programma informatie konden toevoegen. Bijvoorbeeld het bestuur kon de agenda bijwerken of de kantinecommissie de bargegevens invullen. Helaas is nooit iemand bereid gevonden om hier aan mee te werken. Dus kwam alle mail weer bij mij terecht, Arie vult het wel in dachten ze. Dat heb ik dus volgehouden tot 2015. 
  Ook werd gevraagd om een nieuwsbrief te verspreiden.
  Dit was een extra toevoeging als er iets belangrijks te melden was. 

   
  Daar had je gelukkig toen al programma’s voor op het internet welke je kon gebruiken en het was nog gratis ook. Dat was trouwens de hele insteek van de website.
  Toen ik begon met de eerste website zoals je in het begin heb kunnen lezen had ik 4 bezoekers per dag, maar door de tijd heen is dit toch opgelopen tot tegen de 1000 per dag. Een mooi aantal waar vele verenigingen niet aan konden tippen, zelf de voetbal niet. En als er iets bijzonders aan de hand was bij de vereniging kon de teller wel oplopen richting de 2000 bezoekers. Ik heb zowat 2 miljoen bezoekers gehad voordat ik stopte met het onderhouden van deze site.
   
  En in de 20 jaar dat ik deze site heb bijgehouden en onderhouden is er nooit 1 gulden of euro aan kosten doorberekend aan de vereniging.
  Vanaf 1996 af heb ik 5 keer een nieuw computer aangeschaft, je moest toch met de tijd en de ontwikkeling mee gaan. En uiteraard ook diverse printer/scanners.
  Printen dat deed ik nog wel eens voor de vereniging, routebeschrijvingen, bestelbriefjes voor de bar, diverse Excel lijsten van speeltijden voor diverse wedstrijdsecretariaten en de telefoonlijst bv. enz, enz.
  Hieronder een bestelbriefje welke gebruikt werd en misschien nog steeds gebruikt word achter de bar om de bestellingen op te nemen, 
   
   
  En dan had je ook nog wel eens een software nodig om bepaalde programma’s te maken om te kunnen plaatsen op het internet bij de provider. Of animatieplaatjes te kunnen creëren of de lay-out te optimaliseren.
  Helaas is na beëindigen van mijn zijde in 2016 welke zeer zeker van mij hart ging, na al die jaren welke ik voor de vereniging van nut te zijn geweest en dan je hobby stop te zetten. De vraag is nog steeds WAAROM moest het zo ver komen! 
   

   

   

  Na dat ik gestopt was heeft iemand anders de draad opgepakt, eerst met de oude site maar toen kwam de KNKV met een eigen ontwerp, zie hier boven en screenshot van de site welke bij de KNKV in 2017 is geplaatst, helaas kan je deze niet helemaal naar je hand zetten en dat is waar ik zoveel plezier in had, je eigen gevoel er in leggen en met je eigen ideeën iets te creëren. 
  Er waren hier wel meer mogelijkheden beschikbaar zoals de uitslagen in beeld brengen of de speeltijden. Helaas zit hier wel een aardig kostenplaatje aan vast.
  De techniek gaat steeds door dus als je het nu leest kan er eigenlijk wel weer het een en ander veranderd zijn.
   
  Toen ik de website overgedragen had aan een vervanger had ik als hobby nog de site van R-ONDO 50 om een beetje bij te blijven.
  Hieronder deze site van R-ONDO 50 zoals hij enkele jaren zichtbaar was.  

   

   
  Screenshot van een pagina van R-ONDO 50
  Zoals al eerder gezegd, de tijd staat niet stil en er werd steeds meer met de telefoon naar de site gekeken dan via een computer of laptop. 
  En hij moest ook aan deze eisen voldoen. 
  Dus zowel goed zichtbaar op je telefoon als zo ook op de computer, en dat vraagt toch weer enige kennis van je. Dus deze site van R-ONDO 50 ontwikkeld zoals je hier onder kunt zien en deze voldoet weer aan de eisen van nu, en nu is 2018.
  Ter aanvulling in 2022 bestaat de site van R-ONDO nog steeds, dat wil zeggen dat ik nu na 26 jaar nog steeds als webmaster iets voor de vereniging ckv. ONDO doet.
  Niet voor de vereniging site zelf maar wel actief richting ckv.ONDO met de site van R-ONDO 50. 

   

   

      
  En zoals je ziet we blijven met de tijd meegaan.
  Dit was mijn belevenis van de 22 jaar waarin ik dus een mooie bijdrage heb mogen leveren aan de vereniging ckv.ONDO en waar de ouders en leden gemak en plezier uit konden halen.
  Wat ik toch nog een keer wil zeggen is deze, vrijwilligers zijn zo belangrijk voor een vereniging.
  Wees er zuinig op en koester ze.
  Ze zijn een verdiensten voor de vereniging.
   

  Was getekend, Arie Schellevis